2014. január 4., szombat

Vegletes vasarnap es egy voros csillag a fejemen

Na jo, szombat. De azert megiscsak elobbivel hangzott jobban a mondat...
Lattunk gazdag es kevesbe tehetos reszt is Pekingben, ami azzal kezdodott, hogy a Tiltott Varosba mentunk el harmasban Asiaval es a mongol baratnojevel, akivel mar tegnap is talalkoztunk. Nemi kesessel megerkeztunk a Tiananmen terre, ahol legelso korben Mao mauzleumat neztuk meg. Hatalmas epulet, elotte az elmaradhatatlan biztonsagi ellenorzessel. Allitolag osszel volt a teren egy terrortamadas, amiben nem igazan serult meg semmi, de azert akkor se buszke ra az orszag, igy a nyugati mediaba kevesbe kerult bele. Az mindenesetre teny, hogy mostanaban egyre inkabb erosodik a biztonsagi ellenorzes mindenhol. Ami szinten feltuna az a biztonsagi kamerak igen nagy szama, varosszerte.
A mauzoleum megtekintes ingyenes, nem is volt most nagy sor elotte, szoval hamar megpillanthattuk magat Maot, az uveg koporsoban, voros zaszloval leteritve.

Erdekes volt ez is nagyon, de nem lehet leragadni, mert megceloztuk a tiltott varost. A diakjegy 20 yuan volt, ami durvan 700 forint, de nagyon megerte. Miutan Asiatol a rendorok elvettek a taskajaban felejtett, elozo napi piat, es vegre beengedtek minket, tenyleg egy varosnyi palotakomplexumban talaltuk magunkat. Mongoliaban is vannak hasonlo epuletek, de a legnagyobb se er az itteni legkisebb nyomaba. Lepcsok, hatalmas epuletek midenhol. Bennuk aranylag keves berendezes, legfeljebb egy tron, vagz hasonlo dolgok.
Kicsit rohantunk, ezert sokat fotozni nem sikerult, de a fenyviszonyok sem voltak a legidealisabbak. Ami foto viszont rolam keszult, azon nagy voros csillaggos sapkaban viritok, amit felarra lealkudva, 10 yuanert vettem meg a ter szelen egy nenitol, aki meg is kerdezte Asia kinaiul jol beszelo baratjat, hogy mennyit fizettunk neki a kalauzolasert.

Kora delutanra ertunk a palyaudvarhoz kozeli szallodaba, ahol vonatjegyet lehetne venni Ulanbatorba, ha nem zartak volna be egy oraval korabban. Ez a varosresz mindenesetre eleg erdekes volt, mert nem a regi belvarosrol van szo, hanem egy uj es modern reszrol, magas felhokarcolokkal es szeles utakkal az epuletek kozott. Egy majdnem ures plazaba mentunk be ebedelni, ahol 22 yuanert menut lehet enni. Valami tintahalleves azonosithatatlan feher gombocokkal, salata, es riozs, valami porkolt fele hussal. A forro viz meg ingyen van. Hideget nem lehet inni, erre ne is szamitson senki, azt viszont jegyezze meg, hogy minden kaja jellemzoen csipos. Egyebkent a kinaiak egyszerre eszik a levest es a foetelt, hangosan szurcsolve (a kanal formajabol adodoan en is ezt tettem), es az egesz helynek teljesen mas hangulata van, mint barminek Europaban. Korabban, meg Ulanbatorrol irtam, hogy latni kell, nem lehet leirni, es nincs mihez hasonlitani. Teljesen mas, mint az otthon megszokott dolgok, es ez itt is igaz. Aki kivancsi ra az jojjon el, es nezze meg.

Az utolso allomas a kevesbe gazdag resz volt ahol nem uralkodok laktak, hanem szegenyebbek teszik ezt meg ma is. Egy hutongrol van szo, ami viszonylag szuk utcak sora, foldszintes hazakkal es apro belso udvarokkal. Az egyik foutcan vegig csak boltok, olcso kajaval es meg olcsobb szuvenirrel. Vegigasszisztaltam az osszes uzlet aprolekos vegigbongeszeset, aztan beultunk valahova kajalni. Ezt kovetoen jott az igazan jo resz, mert a lanyok hazamentek, en viszont meg maszkaltam egy darabig a tagabb ertelemben vett kornyeken. Lattam skorpiot nyarson, de nem vettem meg, mert holnap elvileg egy jobb helyre megyunk, amirol azt mondtak, hogy talan meg kutyat es macskat is lehet majd enni a kulonbozo izeltlauak es kigyok mellett. Jut eszembe macska. Itt nem igazan engedik a gyerekeknek a haziallatot, es ennek koszonhetoen letezhet olyan uzlet, ahol 10 yuanert lehet cicazni. Jatszani veluk, simogatni oket, stb.
Este kilencig voltam a hutongban, ahol a turistak altal elkerult helyeken kacskaringos, gyeren megvilagitott utcakban lehet kovalyogni, a hagyomanyos, regi hazak kozott. A modern epuletek is gyakran magukon viselik a kinai vonasokat, de jellemzoen van bennuk furdoszoba, a hutongbeliekkel ellentetben. Eppen ezert, egymastol nehany percnyire, rengeteg a nyilvanos (ingyenes) wc. Ha nincs mindket nem szamara egy epuletben, csak tovabb kell setalni, ott lesz a noi/ferfi a sarkon tul, nehany meterrel tavolabb. A wcben kezet mosni nem lehet, de a tobbseg akadalymentesitett (ahogy sok mas dolog is a varosban), viszont valaszfalak nem nagyon vannak. Az azsiai tipusu, padloba sullyesztett guggolos toalett vsan mindenhol, kozepes tisztasaggal, ahol az emberek egymas mellett vegezhetik a dolgukat, nem nagyon korulnezve.

A hutongbol kierve egy sok savos fout mellett talaltam magamat, amivel parhuzamosan kis osveny futott, neha pagodaval, vagy mas erdekes epitmennyel, egy novenyekkel beultetett csikon. Kicsit tavolabb zene szolt, igy elindultam megnezni mi az. Egy kis kovezett beugroban 10-20 ember lassu, szeles mozdulatokkal tancolt. Hihetetlen hangulata volt az egesznek, a hosszukas parkban veletlenszeruen elhelyezett, diszkret lampak fenyeben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése