2014. március 13., csütörtök

Mit esznek a mongolok? Kumisz és a külföldiek

     A külföldiek persze nem a helyi étlapon szerepelnek. de ettől még egy idegen, főleg nem európai országba költözve minden aggódó nagymamában felmerül az éhezés kérdése, vagyis, hogy mit fog enni az unoka, lehet-e majd kenyeret kapni, vagy bárányfejről kell-e majd netán lerágni a húst, amíg ki nem ér az életmentő meggyessütis csomag, vagy netán a három-négy hetes utazás során kőkeményre száradt karácsonyi bejgli.
     Mivel a helyi és az európai gyomor számára is emészthető készételek, vagy a boltok kínálata elég színes, viszonylag hosszú, de remélhetőleg minden témát kimerítő bejegyzés következik arról, hogy mit esznek a mongolok, és a külföldiként alkalmazandó (nem is olyan bonyolult) túlélő praktikákról a kumisz hazájában.


A vegán étterem csodája
A vegán étterem csodája
A mongol konyha

Ha már nemsokára szót ejtek a mongol éttermekről is, vessünk egy pillantást kínálatukra, avagy mi található egy gyakorló nagymama cirill betűs szakácskönyvében. Nomádokról lévén szó többnyire a hús dominál, és mivel tüzelőből se akad mindig elég, a húst nem ritkán pont addig főzik, amíg az már nem teljesen nyers, de azért meglehetősen rágós.
Az ételek másik csoportját a tejes (úgynevezett fehér) ételek képezik.


Cojván
Cojván
Cojván:
Tésztás étel, amibe kerülhetnek zöldség, hús, tojás, vagy krumpli darabok, és ezek különböző keverékei. Hasonló tésztát raknak a levesbe is néha, amit olyankor a jurta közepén lévő tűzhelyen sütnek meg úgy, hogy a kályhán van a fazék, és miközben abban fő a leves, a fedőre teszik a nagy, kerekre kinyújtott tésztát, amivel maga a lábos van lefedve. Modern körülmények között egy ismerősöm nagyanyja magán a kerámialapos tűzhelyen gond nélkül meg tudja piritani a 25 cm átmérőjű tésztát.


Hórág
Hórág
Hórág:
Tipikus cafatkaja, de mégis az egyik nagy kedvencem, különösen a gombás változata. Az előbbihez hasonlóan itt is zöldségek, hús, és egy tetszőleges harmadik dolog (fekete fafülgomba, tojás, rizs, stb.) van összekeverve, és kis darabokra vágva. A többi húsos ételhez hasonlóan ebbe is raknak zsírdarabokat, melynek aránya a hőmérséklet csökkenésével fordított arányban változik. Ez az, ami erőt ad a télre, és a -38 fokos idő túléléséhez. Télen én is érezhetően többet ettem itt, mint a hideg idő elmúltával.


Bóc
Bóc
Bóc:
Az éttermek egyik legkedveltebb, és egyben legtipikusabb mongol ételnek tartott finomság a durván 7 cm átmérőjű világos tésztagombóc, gőz fölött párolva. Belül apróra vágott birkahússal, és hagymával van megtöltve, melynek elég karakteres íze van, ami sokkal erősebb, mint az európai húsoké általában. Egy ideig mindenki imádja, de pár hét után kezd unalmassá válni. A belül lévő húslét a tészta kiharapása után ki kell kiszürcsölni, mert ha elvágjuk kifolyik az egész. Ez az evés első lépése.
A bóc kicsinyített változata a "báns", amit levesbe raknak, pontosabban tejes teába, néhány egyéb húsdarab mellé. A ma is tartott hagyomány szerint egy igazi mongol férfi legalább hármat kell, hogy megegyen ebből. Sajnos az étel - sok máshoz hasonlóan - nem eredeti mongol, hanem a kínai "báo zö" átvételével, és nevének mongolos kiejtésével került be a nomád konyhába. Mi sem jobb bizonyíték erre, mint az, hogy a nomád életmóddal a gabonatermesztés, vagyis a tésztás étel fogyasztása nem igazán összeegyeztethető, mivel se a ló, se a birka hátából nem túl könnyű ezeket kinöveszteni.


Hósor (Google kép)
Hósor (Google kép)
Hósor:
Szintén legalább hármat illik elfogyasztani a második legkedveltebb mongol nemzeti ételből, ami egy 10-12 cm átmérőjű, félbehajtott tésztalap, belül az előbbihez hasonló tartalommal. A húsra hajtott tésztát a szélén becsipkedik, hogy ezáltal egyben maradjon, majd olajban kisütik. Az olaj miatt az előbbihez képest kevésbé egészséges.

Magyar gulyás mongol módra
Magyar gulyás mongol módra


Gulyás:
Kevésbé tipikus, de népszerű étel a gulyás, melyet krumplipürével és rizzsel szolgálnak fel. A hús pörkölt szerű, szaftos, közepesen zsíros fajta, nagy darabokra vágva. A magyar változathoz természetesen semmi köze, de ez nem csak ebben az országban van így. A képen látható répasaláta gyakori kísérője a főételeknek.

Hócsmál
Hócsmál
Hócsmál:
Szintén elég egyszerű, tipikus éttermi kaja, mely az érzékenyebb gyomorral megáldott külföldiek egyik kedvelt étele. A főtt darált húsra krumplipüré kerül, amit együtt sütnek meg, majd szósszal leöntve, körettel tálalják. Az elkészült étel vágható, tehát kockákban kerül a tányérra, felteszem, hogy tepsiben készítik.





Horhog:
Mongol horhog készül egy ulánbátori jurtanegyedben.
Mongol horhog készül egy ulánbátori jurtanegyedben.
A tipikus ínyencség, melyet a turistákkal etetnek, felhevített kövekkel fő meg az állat - többnyire juh - lenyúzott bőrébe töltve. Az alapvetően húsdarabokat, krumplit és répát tartalmazó egyszer használatos "kukta" régen a tűzre került, de ma inkább kis kézi gázpalackkal perzselik, vagy méginkább csak simán berakják egy nagy fazékba.

Mormota:
Belőle is lehet horhogot csinálni, csak éppen illegális. Na nem a horhog, hanem a mormota vadászata. Viszonylag új "népszokás" tehát, hogy a mormotát kulcsra zárt ajtó mögött készítik, melynek húsa szerintem az egyik legjobb kaja. Nem kell hozzá más, mint egy kis só és hagyma, aztán mehet az egész a fazékba. A bokacsontját nyakláncra fűzve pedig állítólag a szülést is megkönnyíti.
Nijszlil szálát:
Avagy főváros saláta. A litvánoknál például fehér salátaként ismert könnyű étel láthatóan nemzetközi sikernek örvend. Kis hazánkban a francia saláta nevet viseli, ezért ezt bővebben nem kell bemutatnom.

Szútéj cáj:
Az ételek felsorolása után nem maradhatunk szomjan, ezért van a mindenhol kapható tejes tea, a kimondottan olcsó és egészséges szútéj cáj. A nagy kancsókból töltögetett forró, tejjel kevert fekete tea minden jurta és étterem elmaradhatatlan eleme.


Hagyományos mongol bőrtömlő, és a kumiszt köpülő fa egy jurta fala mellett.
Hagyományos mongol bőrtömlő, és a
kumiszt köpülő fa egy jurta fala mellett.
Kumisz:
Én a magam részéről nem vagyok a kancatej nagy rajongója, de ezzel elég erősen kissebbségbe kerültem a mongol sztyeppéken járva. A tavasztól nyár végéig készített, erjesztett lótej mongol neve ájrág, és nyáron szinte lehetetlen elkerülni, mivel mindenhol ezt isszák. Az emberek képesek hosszú ideig nem is enni, mert a napi sok liter kumisz bőven elég a nyári hőségben. A hagyományosan bőrtömlőben köpült italt ma már inkább kék műanyaghordóban tárolják a jurta ajtaja mellett, így amikor az asztalon lévő fazékból végre elfogyna, gyakran kiderül, hogy van még valaahol. Ilyenkor szoktam én minden reményemet elveszteni azzal kapcsolatban, hogy nem kell még három litert meginnom. Jó hír viszont, hogy a nem túl magas alkoholtartalom mellett, főleg európaiként elég nehéz berúgni tőle, ellenben érzékeny gyomrúak óvatosan! Amennyiben azzal a furcsa szokással találkozik az utazó, hogy valaki fújja az egyébként tök hideg italt, akkor érdemes magának is jobban vigyáznia, ilyenkor ugyanis a penészt, vagy a beledöglött legyet próbálják arrébb tessékelni.



Tejes ételek:


Hagyoányos mongol tejes (fehér) ételek egy ulánbátori piac standján. A kissé penészes áról a bal oldali felső polcon látható.
Hagyományos mongol tejes (fehér) ételek
egy ulánbátori piac standján. A kissé penészes
áról a bal oldali felső polcon látható.
A fehér ételeknek se szeri se száma egy nomád kultúrában, így Mongóliában is rengeteggel lehet találkozni, amiket az ünnepi asztalra is előszeretettel raknak, például Cágáán sár, vagyis holdújév ünneplésekor. A már említett kumisz mellett ott a kedvelt szárított túró, vagyis az áról, mely származhat ma már gyárból is, de a piacon kapható házi készítésű - bár olykor penészes - sokkal drágább. Egyesek szerint egyébként az a zöld valami kifejezetten egészséges, vagy ha nem is, akkor se rákkeltő, így sokan gond nélkül megeszik.
Még drágább csemege a pille. Az öröm névvel illetett nyalánkság a a tej tetején összegyűlt vastag zsírréteg, melyet a boltokban ma negyed részekre vágva lehet kapni.
Ezeken kívül is van még pár mongol fehér étel, de a legnagyobb eséllyel a felsoroltakkal fog találkozni egy itt élő külföldi.



Na és mit esznek a külföldiek?
Értelemszerűen azt amit leírtam, de ha ez nem lenne elég, itt egy kiegészítő lista, a mongóliai túléléshez.



Mongol ételeket hirdet egy kis ulánbátori gyorsétterem utcai étlapja.
Mongol ételeket hirdet egy kis
ulánbátori gyorsétterem utcai étlapja.
Étterem

A vidéki Mongólia és Ulánbátor között rengeteg a különbség, mivel mindaz a jó, vagy európaias, ami a fővárosban megtalálható, az vidéken szinte egyáltalán nem létezik. Alapvetően tehát csak Ulánbátorban van az embernek olyan jó dolga, hogy étterembe járjon. Ezzel szemben a hagyományos mongol konyha nem túl változatos fogásai mindenhol megtalálhatóak, és még elég olcsók is szoktak lenni, bár a magas inflációnak köszönhetően minden egyre drágább. 400-600 forintból kijön egy ebéd, de ha ugyanezt az egyre népszerűbb vegán éttermekben fogyasztja el az ember, akkor a lényegében azonos, bár hús helyett zöldséggel készített ételekért nem ritkán az előbbi ár felét kell csak kicsengetnie, az adott menütől függően. Mongol étterem mindenhol van, ahogy a belvárosban a két vegán lánc éttermeit is aránylag könnyen meg lehet találni, de ott van a másik véglet is, a külföldi étterem, ami többnyire a felső kategóriába tartozik, de mégis megfizethető. Így lehet megkóstolni koreai, indiai, kínai, sri-lankai, olasz, francia, német, ukrán, stb. ételeket, de a belváros szélén egy kis magyar étterem is működött pár éve, viszonylag jó konyhával és hasonló árakkal. Összefoglalva az eddigieket bátran ajánlom a mongol fővárost bárkinek, aki változatos, nemzetközi és olcsó éttermek kínálatát szeretné végigenni, egy szintén nem túl drága ázsiai országban.


Étel rendelés:

Étel egy indiai étterembenm Ulánbátor
Étel egy indiai étteremben
Ulánbátorban a nyugati városokhoz hasonlóan lehet pizzát rendelni, de meg kell érte küzdeni. Az egyetlen helyben, ahol a diszpécser tud angolul csak a nagy, közös egyvelegként beszélt angolt értik meg, ami mentes mindenféle hangsúlytól, vagy egyéb fölösleges dologtól, így anyanyelvi beszélőként egy amerikai ismerősöm teljes kudarcot vallott, a lengyellel ellentétben. Megjegyzendő, hogy amennyiben sikerül leadni a rendelést, az izgalmaknak még nem szakad vége, mert nemsokára telefonál az angolul már egyáltalán nem beszélő, de annál inkább eltévedt pizzafutár, aki még a saját anyanyelvén se érti meg, hogy hová kellene mennie. Jelenleg egyébként van már Pizza Hut, több KFC, és Burger King is, de ételt például a kedvenc indiai éttermünkből is lehet már rendelni.

Pékség:

Ha valaki már megunta a boltban "európai minőségűként" árult szeletelt kenyeret, akkor elmehet egy szerencsés esetben közel lévő európai (jellemzően francia) pékségbe, ahol mindenféle péksüti kapható, de van rendes kenyér, és állítólag valahol még baguette is. Sajnos ezek délelőtt hamar elfogynak, és az áruk sem kimondottan alacsony, ezért nagy szendvicsezésre senki ne készüljön. Második mongóliai utamkor azért már egyre több a pékség, és mind a minőség, mind a választék egyre jobb, de azért még mindig nem olyan, mint otthon.

A boltok kínálatából:

A szendvicsre visszatérve felvágottat garantáltan nem lehet majd kapni, de sajtból is csak a méregdrága európaiakat, vagy az olcsóbb, de ennek megfelelő minőségű helyieket. Az orosz sajt a középutat képezi, és szerencsére igen sok helyen lehet kapni. Nagy választék mindenesetre egyikből se lesz.

"Ótvarfagyi"
"Ótvarfagyi"
Van viszont lekvár és néhány féle csokikrém, na meg persze krémsajt, tehát a kenyeret jobb ezek valamelyikével fogyasztani. Birka és marhahús mindenhol kapható, a magyarnál többnyire jóval alacsonyabb áron, de disznót vagy csirkét már a nagyobb üzletekben kell keresni (nincs belőlük sok), vagy a piacon lehet találni 1-1 árus standján, egész birkákkal övezve.
Reggelire lehet tejet inni, de kakaót már nem biztos, és müzli is akad, de kis választékban, drágán. A gyümölcsjoghurt ára szintén nem túl alacsony, így elmondható, hogy nagyon sok Európában megszokott dolgot meg lehet vásárolni, de anyagi szempontból jobb elkerülni ezek nagy mennyiségű fogyasztását. Szintén drága a zöldség és a gyümölcsök, mivel nagy távolságokból kell importálni őket. Az ezer forintos kilónkénti ár átlagosnak mondható, ha almára, körtére vagy narancsra fáj a fogunk, de a paprika vagy a paradicsom se feltétlenül olcsóbb. A krumpli nagyon olcsó, de fehér répát, vagy zellert már ne keressünk mellé a levesbe.
A gyorskajára áttérve rengeteg az instant tésztás leves, de van csoki, chpis és kóla is minden mennyiségben. A csokik terén jelen vannak a lengyel és más európai termékek, mint például a Milka, vagy a Mars, Twix, stb., de a nagyobb boltokban gyakran találni Tibi csokit, Francia drazsét, Duna kavicsot, vagy karácsonykor a több ízben kapható magyar szaloncukrot. Ezen kívül van még pár magyar bor (pl. Egri bikavér), és Törley pezsgő de anyagilag jobban ki lehet jönni a helyi vodkákkal. Ha már bor, akkor nem hiányozhat a magyar szalonna, orosz tojással megsütve, de elvétve van prémium kategóriás (tehát drága) májkrém is. 2015-ben a State Department Store (vagyis Ih Dilgúr) mellett megnyílt az apró magyar bolt is, elfogadható áron kínált Cerbona müzlivl, szeletet kolbásszal, na meg persze hazai wc papírral.


Mongol zacskós kaja
Mongol zacskós kaja
A nemzetközi kínálatból nem maradhat ki az örök sláger, a koreai kimcsi, mely többnyire az orosz jégkrém mellett foglal helyet, ami elég ócskának tűnhet, de olcsó, és finom. Talán jobb nem tudni mi van benne, de ha ittatok már tejjel felöntött vizet, benne úszó túró darabokkal, akkor el tudjátok képzelni, milyen mindez fagyott állapotban. Na ez a legolcsóbb, ezüst papírba csomagolt mongol nyalánkság, de természetesen van sokkal jobb minőségű is. Számomra a csúcs az a hagyományos mongol szárított hússal készült tésztás leves, amiben a kis tasakban lévő húsra először azt hittem, hogy faforgács.

A boltok választéka, egyébként folyamatosan növekszik, és a minőség is egyre jobb, habár ha erre megy rá valaki, akkor kerülje a mindenki szerint mesterséges kínai ételeket.



Csomagküldés

Nyilván sok mindenkiben felmerül, hogy mivel lehetne meglepni, vagy változatosabbá tenni a távol lévő rokonok életét. Ilyenkor a fő kérdés az ár, illetve az idő. Egy-egy étellel gazdagon megrakott postai csomag kézbesítése Magyarországról akár egy hónapot is igénybe vehet, ha ugyan nem még többet, ráadásul többnyire az ár is igen borsos, ezért nagyon érdemes meggondolni, hogy mit és milyen céggel küld az ember, illetve azt, hogy küld-e egyáltalán. A hivatalos postán kívül - melynek aktuális áraiért magán a postán érdemes érdeklődni - számos csomagszállító cég van a piacon, melyek honlapján részletes tájékoztatás érhető el a csomagok fizikai méreteiről, és a súlyhatárról is. GLS, DHL, FedEx, stb., azonban ha ezek egyáltalán hajlandóak Mongóliába hozni a küldeményt, az garantáltan még drágább lesz a postánál is.


Egyéb ínyencségek:

Vodka választék egy nagy boltban
Vodka választék egy nagy boltban
Azt hiszem, hogy a Mongóliában kapható hülyeségekről nagyon sokat lehetne írni, ezért álljon itt egy rövidke kis felsorolás, kiegészítvén azt a többi vicces vagy idegesítő élményt, ami Mongóliában ért.
Mivel mással lehetne kezdeni, mint az alkohollal. Ha valaki netán nem szereti a vodkát, annak lehet, hogy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, de ha nem így van, akkor elég jól ki lehet jönni. A számos különböző gyártó által forgalmazott helyi vodka ugyanis olcsó, és elég finom. Egy közepes árkategóriában fekvő, fél literes palack ára durván 1200 forint.



Különös alakú, ulánbátori "BlueSky" épület.
Különös alakú, ulánbátori "BlueSky" épület.
A mongol kultúra nem csak az éttermekben van jelen, hanem a mindennapokban is. Ennek jegyében épülhetett fel az a felhőkarcoló a főtéren, mely oldalról ugyan valóban hósorra hasonlít, azonban szemből a város lakóit valami egészen másra emlékezteti.



Hajfesték felhozatal
Hajfesték felhozatal

Ezen kívül ott vannak még a különböző koreai, és japán termékek. Nem feltétlenül ételek, de említésre méltóan hülyén kinéző narancssárga hajfestékek és felfújható, pelenka próbáló babák. De tudjátok mit, erről majd egy külön bejegyzésben írok. Ha viszont kínai skorpióevésről olvasnátok, akkor azt itt megtehetitek.

Csirke nyárs, vagyis a kedvenc mongol éttermem kedvenc kajája
Csirke nyárs, vagyis a kedvenc mongol éttermem kedvenc kajája



Koreai étterem kínálata
Koreai étterem kínálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése